Aikidojuniorit

Aikidoa harrastavat myös nuoret ja lapset. Joensuu Aikikaissa aktiivisia junioreita on noin 35. Junioriharjoituksia pidetään kahdesti viikossa (maanantaisin ja perjantaisin). Juniori-ikäisiin lasketaan tavallisesti 9–13-vuotiaat, mutta joskus mukana saattaa olla myös hieman nuorempia tai vanhempia lapsia. Lasten aikido eroaa aikuisten vastaavasta siten, että siinä on mukana paljon leikkiä ja vaarallisemmat harjoitusmuodot on karsittu pois.

Miten pääsee mukaan?

Aloittaminen tapahtuu parhaiten menemällä mukaan juniorien peruskurssille, jotka alkavat yleensä syyskuussa. Ennen peruskurssien alkua pidetään näytös, josta tiedotetaan muun muassa Karjalan Heilissä, yleisillä ilmoitustauluilla sekä seuran nettisivuilla. Joskus mukaan voi päästä myös kesken kauden, jota kannattaa kysyä seuran junioriohjaajilta. Aikidossa on vapaa ja iloinen ilmapiiri, joten harjoituksia voi tulla vilkaisemaan milloin vain.

Harjoittelu

Junioriharjoittelu on aina ohjattua liikuntaa. Se noudattelee samoja linjoja kuin aikuisillakin, mutta junnutreeneissä lasten erikoispiirteet on otettu huomioon. Harjoitus alkaa yleensä alkuverryttelyllä, joka koostuu venytyksistä ja lihasten lämmittelystä. Varsinaisessa harjoittelussa opetellaan parin kanssa aikidotekniikoita ja välillä pelataan ja leikitään. Junnutreeneissä vaarallisimmat tekniikat on jätetty pois.

Ensimmäisiä aikidossa opittavia asioita on oikeanlainen kaatuminen. Tärkeintä on ettei pistä käsiään eteen kun kaatuu. Niinhän tehdään kun yritetään väkisin pysyä pystyssä. Sen sijaan annetaan kaatumisen voimalle periksi ja pyörähdetään sen avulla takaisin pystyyn. Kun osaa kaatua turvallisesti, niin parin kanssa voi välillä harjoitella tekniikoita todellisella vauhdilla.

Tekniikkaharjoittelussa lapset oppivat tietämään mitä pitää tehdä, jos joku esimerkiksi tarttuu kiinni ranteesta tai tulee puskemaan nurin. Tekniikoista tehdään "junnuversioita", joissa ei ole ranteisiin ja niveliin kohdistuvaa painetta. Hämäystarkoitukseen käytettävät valehyökkäyksetkin kohdistetaan vartaloon. Aikidossa juniorit oppivat ratkaisemaan ristiriitatilanteita väkivallattomasti, ja toinen toistaan opettamalla kohoaa itsetuntokin. Koska lapset ovat lyhyitä, tekniikan teho tulee sulavasta ja helposta liikkumisesta. Niinpä aikidossa panostetaan paljon etäisyyksien harjoitteluun, liikkumistaitoihin, tasapainoon ja oikeanlaiseen kontaktiin.

Aikido on muutakin kuin tekniikoiden opettelua

Peleissä ja leikeissä pidetään yhdessä hauskaa ja otetaan mittaa toisista leikkimielellä. Pääasia on aina hyvä henki ja yhteistyö. Leikeissä joutuu keskittymään ja samalla kehittyvät tasapaino ja ketteryys. Leikeissä junnut saavat nauttia elämästään täysillä. Leikkimielisten kilpailujen avulla opitaan sääntöjen kunnioittamista ja reilun pelin henkeä.

Aikidossa lapset oppivat myös itsekuria ja toisten kunnioitusta, jotta harjoittelu tapahtuisi turvallisessa ilmapiirissä. Tämä on erityisen tärkeää, koska kokoerot voivat olla varsin suuria kasvuvauhdin vaihdellessa. Monet vanhemmat ovatkin todenneet harjoituksilla olevan rauhoittavan vaikutuksen lapsiin. Tuskinpa lapset tulisivat harjoituksiin, jos he eivät niissä viihtyisi.

Vyökokeet motivoivat

Vyökokeet tarjoavat mukavia välitavoitteita, joissa voi testata taitojensa kehittymistä ja saada erivärisiä natsoja valkoisen vyön komistukseksi. Natsojen värit ovat: keltainen, oranssi, vihreä, sininen ja ruskea. Junioriaikidon vyöarvot arvot alkavat 8. kyusta ja niitä voi suorittaa aina 3. kyuhun asti. Iän myötä ajankohtaiseksi tuleva siirtyminen aikuisiin voi tapahtua esimerkiksi aikuisten peruskurssin kautta, mutta junioreista on mahdollista siirtyä myös suoraan aikuisten harjoituksiin.

Varusteet ja kulut

Ensimmäisiä kertoja harjoitussalille saapuessa varusteiksi riittää verryttelyhousut, t-paita, pyyhe ja sandaalit. Jalat pestään ennen treenejä, jotta pukuhuoneista ei kulkeutuisi likaa harjoittelumatolle. Myöhemmässä vaiheessa tulee ajankohtaiseksi aikidonpuvun (gi) hankinta, joka maksaa vajaat 40 euroa. Junioreiden jäsenmaksu on tällä hetkellä 80 euroa vuodessa. Aikido on varsin edullinen harrastus lapsille, sillä puvun ja harjoitusmaksun lisäksi siihen ei juurikaan sisälly muita kuluja.

Teksti: Mika Levy
Lisätietoa: Suomen aikidoliiton juniorit-sivu.